De provincie Luik helpt bij de organisatie of ondersteunt prestigieuze evenementen, met de bedoeling om enerzijds de economie aanzienlijk te stimuleren en anderzijds om het imago van de provincie internationaal te versterken. De betrokkenheid op dit gebied is vrij ruim, naargelang het gaat om sportieve, culturele, toeristische, folkloristische of historische evenementen.

Soms werkt de provincie mee aan het beheer of biedt ze een belangrijke steun aan de organisatoren, in het bijzonder voor de Ronde van Frankrijk of de Ronde van Italië, tijdens de Ardense klassieker Luik - Bastenaken - Luik, de Waalse Pijl of bij de Euro 2000 in de provincie Luik, en niet te vergeten bij het Simenon-jaar in 2003 in Luik. Op het programma van de laatste jaren stond ook: de Honderdste verjaardag van de eerste wereldoorlog in 2014, de Ronde van Frankrijk in 2015 en "Debout Citoyen" in 2016. In augustus 2017 heeft Luik de eer om de eerste World Humanities Conference (UNESCO en CIPSH) te mogen ontvangen en organiseren.

 

 

Photos: Centenaire de la Première Guerre mondiale (2014) / "Debout Citoyen" (2016) © ProvincedeLiège

Andere evenementen organiseert de Provincie Luik alleen, zoals het “Fête de la famille provinciale” in Domaine de Wégimont, of tijdens het “Année Saint-Lambert”. Ten slotte moeten we de terugkerende inzet van de provinciale overheid bij 84 gemeentes ter ere van de Waalse Feesten in de provincie Luik benadrukken, die jaarlijks in de maand september worden georganiseerd.

Voor een goede coördinatie van de provinciale diensten die betrokken zijn bij de voorbereiding en het verloop van deze evenementen, die mee georganiseerd worden door de provinciale overheid, beschikt de provincie Luik onder andere over een coördinatiecel voor grote evenementen in de provincie.

Andere grote evenementen die georganiseerd worden in samenwerking met de provincie Luik:

Euro-Fête au Pays de Liège 2000

In 2000 organiseerden België en Nederland de 11e editie van het Europees kampioenschap voetbal, dat om de vier jaar plaatsvindt. 
De provincie Luik besliste daarop om deze kans te grijpen om een rijk evenementenprogramma voor te stellen, onder de naam “Euro-Fête au Pays de Liège”. In het kader hiervan werden niet minder dan 130 sportieve, culturele en toeristische events geprogrammeerd.

Photo: Euro 2000 de football - Eurofête au Pays de Liège © ProvincedeLiège

Davis Cup tennis
Country Hall van Luik

De jaarlijkse internationale tenniswedstrijd voor mannen, de Davis Cup, kwam een aantal keer naar de provincie Luik, die daarom meewerkt aan de organisatie ervan.
Zo konden we in de provincie Luik zien:

 • de Play-off België-Marokko van 21 tot 23 september 2001;
 • de ontmoeting België-Griekenland van 5 tot 7 april 2002;
 • de 8e finale België-Australië van 9 tot 11 februari 2007;
 • de 2e ronde van de zone Europa/Afrika: België-Polen van 6 tot 8 maart 2009;
 • de 1e ronde van de wereldgroep: België-Zwitserland van 6 tot 8 maart 2015;

Photo: Coupe Davis 2015 © ProvincedeLiège

Fed Cup tennis

Country Hall van Luik

De Fed Cup, een wereldtoernooi vrouwentennis dat door nationale teams wordt bestreden, wordt sinds 1963 jaarlijks georganiseerd. Op 22 en 23 april 2006 werd deze gehouden op het grondgebied van de provincie Luik, met de kwartfinale België-Rusland, met de steun van de provincie Luik.

Individuele wereldbeker tafeltennis voor mannen

Country Hall van Luik

De wereldkampioenschappen tafeltennis, die in 1926 werden opgericht, betreft wedstrijden waarin de beste mannelijke en vrouwelijke tafeltennisspelers van overal samenkomen. Sinds 1957 vinden ze om de twee jaar plaats. 
Het is in deze context dat de wereldbeker individueel tafeltennis voor mannen twee keer gehouden is in het grondgebied van de provincie Luik, en de provincie nam in 2005 en 2008 deel aan de organisatie ervan.

Ronde van Italië

De Giro d’Italia, of Ronde van Italië, is een jaarlijkse etappewielerwedstrijd die deel uitmaakt van de drie grootste wielerrondes, samen met de Ronde van Frankrijk en de Vuelta. Hij werd opgericht in 1909.
Met de deelname van de provincie Luik in de organisatie, passeerde de Giro twee keer ons grondgebied:

In 2002, met:

 • de 2e etappe Keulen-Ans op 13 mei. Etappewinnaar: Stefano Garzelli
 • De 3e etappe Verviers-Esch-sur-Alzette op 14 mei. Etappewinnaar: Mario Cipollini

In 2006 met:

 • De 1e etappe Seraing-Seraing op 6 mei. Etappewinnaar: Paolo Savoldelli
 • de 2e etappe Bergen-Charleroi op 7 mei. Etappewinnaar: Robbie McEwen
 • de 3e etappe Perwez-Namen op 8 mei. Etappewinnaar: Stefan Schumacher
 • de 4e etappe Wanze-Hotton op 9 mei. Etappewinnaar: Robbie McEwen

 

Photo: Giro 2006 - © ProvincedeLiège

De Ronde van Spanje 

De Vuelta, Ronde van Spanje, is een jaarlijkse etappewielerwedstrijd en maakt deel uit van de drie grootste wielerrondes, samen met de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië.
Deze wedstrijd passeerde door de provincie Luik, die ze mee organiseerde, en de 4e etappe Venlo-Luik vond plaats op 1 september 2009 (etappewinnaar: André Greipel).

Photo: Vuelta 2009 - © ProvincedeLiège

Simenon-jaar 2003

In het kader van de herdenking van de geboorte van Georges Simenon in Luik in 1903, is een honderdtal projecten verdeeld onder 5 grote thema’s: exposities, muziek, theater, litteraire evenementen en andere diverse events werden over het hele jaar gepland.

 

Photo: Année Simenon 2003 - © ProvincedeLiège

Notger-jaar 2008

In 2008 werd de duizendste verjaardag van het overlijden van Prinsbisschop Notger op 10 april 1008 gevierd. Ter ere hiervan heeft de provincie Luik het hele jaar verschillende evenementen opgezet met betrekking tot de oprichter van het Prinsdom Luik.

Photo: Année Notger 2008 - © ProvincedeLiège

Luik-Bastenaken-Luik

De wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik werd opgericht in 1892 en is de oudste van de wielerwedstrijden die nog gereden worden. Daarom wordt ze ook “La Doyenne” (de oudste) van de klassiekers genoemd. Het is een van de meest veeleisende en prestigieuze Ardense klassiekers en ze maakt voortaan deel uit van de UCI-wereldkalender.

Photo: Liège-Bastogne-Liège 2011 - © ProvincedeLiège

Waalse Pijl

De Waalse Pijl, die werd opgericht in 1936, vindt in de lente plaats in België (Waalse Gewest). Deze Ardense klassieker, die jaarlijks in april wordt gehouden, passeert ook langs de provincie Luik, die mee voor de organisatie zorgt.

Photo: la Flèche Wallonne dans le Mur de Huy © ProvincedeLiège

Internationale atletiekmeeting

De Internationale atletiekmeeting, die sinds 2002 jaarlijks wordt georganiseerd, is een selectieproef gehouden in het Complexe provincial de Naimette-Xhovémont (in Luik).

Hier moet een kwaliteitsvol sportevenement worden voorgesteld: samengesteld uit minimum twaalf proeven (mannen en vrouwen gemengd), met de deelname van de beste Belgische atleten (mannen en vrouwen gemengd), maar ook internationale atleten. 

Men kan ook opmerken dat de Meeting 2012 voor zijn 11e editie kenmerkend is voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Photo: Nafi Thiam au Meeting international de Naimette (Liège) - © ProvincedeLiège

Jumping International van Luik

De Internationale Jumping van Luik is een belangrijk ruiterfestival waar de beste ruiters ter wereld en duizenden bezoekers samenkomen Het betreft een goed gevuld programma met internationale competities voor paarden en pony’s, nationale en lokale wedstrijden, paardenbeurzen, VIP-dorpen en attracties.
Deze bijeenkomst vindt jaarlijks in de Halles des Foires de Liège plaats.

Photo: le Jumping International de la Province de Liège - © ProvincedeLiège

De reünie van de Frans-Luikse jumelage

Dit evenement, dat georganiseerd wordt door de provincie Luik, eert de affectieve banden die ontstaan zijn uit de jumelage tussen de Luikse gemeenten en de Franse gemeenschappen, met een gevarieerd programma gedurende 4 dagen waarin de Luikse gemeenten en hun Franse tweelingstad worden uitgenodigd. De laatste editie vindt plaats in juni 2011, en volgde op drie voorafgaande succesvolle edities in 1992, 1999 en 2003.

Jaarlijkse dag van het eetgenootschap van Wallonië en Brussel.

Dit initiatief, dat werd opgestart en gesteund door de Grand Conseil Wallonie-Bruxelles waarin de vijf Waalse provincies zijn ondergebracht, wordt al 28 jaar om beurten in elk van deze vijf provincies georganiseerd. Er is heel wat animatie, er is de “Village des Confréries”, de belangrijkste attractie van de dag. Dit door de provincie Luik georganiseerde evenement is speciaal in die zin dat de plaats van organisatie bepaald wordt in functie van de Luikse gemeente die datzelfde jaar de officiële opening van de “Fêtes de Wallonie” in de provincie Luik ontvangt, namelijk Esneux in 2011, na Verviers in 2001 en Seraing in 2006.

Dutch